Irshad Manji: Islamin kahdet kasvot. Tammi 2004. ISBN 951-31-3076-2.
Mikä saa muslimin tekemään marttyyrikuoleman tai liittymään terroristijärjestöön? Koraaniin on livahtanut käännösvirhe, ja paratiisissa saattaa olla ongelmia. Asiaa selvittänyt toimittaja Irshad Manji kertoo, että uusien tutkimusten valossa sana hur, jonka koraanintutkijat vuosisatoja olettivat tarkoittavan ”tummasilmäistä neitsyttä”, tarkoittaakin vaaleita rusinoita. Rusinat olivat 600-luvun Arabiassa niin arvokkaita, että niitä pidettiin taivaallisena herkkuna.
Miltä tuntuu, kun oma uskonto ei tarjoakaan turvaa ja lohtua vaan tekee elämästä hankalan? Uskonnon merkityksen löytyminen vanhojen traditioiden alta vaatii paljon rohkeaa työtä ja kyseenalaistamista.
Irshad Manji on kanadalainen toimittaja, muslimi ja julkisesti lesbo. Hän on 37-vuotias ja tekstistään päätellen napakka feministi. Manji joutui pohtimaan suhdettaan uskontoonsa jo hyvin nuorena ja koki sen epäkohdat vääriksi ja epäoikeudenmukaisiksi.
Manjilla on rohkeutta kirjoittaa kipakasti. Kirjan vahva tunnelataus tempaa mukaansa, ja koen eläytyväni samanikäisen naisen elämään. Miten vahvasti uskonto onkaan vaikuttanut hänen elämäänsä, kamppailusta on tullut hänelle ammattikin. Minulle uskonto on turvallinen ja mukava asia ja yleensä liitän sen juhlapyhiin ja muihin perhetapahtumiin. Miltä tuntuisi, jos kokisi itsensä täysin huijatuksi näin suuressa perusluottamukseen liittyvässä asiassa? Manjin ratkaisuna on oikean tiedon etsiminen ja siitä kertominen. Hän on asiassaan hyvä ja vakuuttava. Mietin kuitenkin, millaista hänen arkipäivänsä on. Kirja on niin rohkea, että pelottaa hänen puolestaan.
Irshad Manjin kirja on voimakkaasti tunnepitoinen ja jotkin asiat tuntuvat uskomattomilta, lähes keksityiltä. Eihän niin suuri määrä ihmisiä voi olla harhaan johdettavissa. Kaipasin lisää puolueetonta tietoa. Asiallista ja selkeää perustietoa islamista tarjoaa Islamin käsikirja. Jaakko Hämeen-Anttila on perehtynyt asiaansa ja tarjoaa turvallisen lukukokemuksen. Pelottavatkin asiat selvitetään ja ymmärrän, miten vähän uskonnolla on merkitystä uskomusten rinnalla.
Julkaistu Kumppani-lehdessä 4/2005