Kesä meni hyvin, kiitos kysymästä. Ei, ei tullut syötyä paljoakaan jäätelöä. Siitä kiitos ylikansalliselle Nestlélle. Valion jäätelötuotannon myynnin jälkeen pingviinikioskin tuotteet ovat saaneet mausteekseen annoksen riistoa. Vaikka Nestlé kuinka on pyrkinyt puhdistamaan ryvettynyttä mainettaan kehitysmaiden äidinmaitovastikkeiden markkinoinnissa, en vieläkään usko sen vilpittömyyteen. Unicefin mukaan rintamaidon korvikkeet tappavat yhä noin 3 500 kehitysmaiden lasta päivässä.
Paljon saa vettä virrata Tammerkoskessa, ennen kuin uskon Nestlén toimivan etelän lasten etujen mukaisesti. Päätökseni Nestlén boikotoinnin jatkamisesta perustuu paljolti tunteeseen: en yksinkertaisesti usko yrityksen parantaneen toimintatapojaan. Työssäni journalistina tarkistan tosiasiat tiukasti, mutta jäätelön osto onkin vapaa-aikaa, ja siellä päätökset tehdään tunnepohjalta.
Juuri tunnepuoleen perustuu kuluttajaboikottien teho. Yritykset kun eivät suurin surminkaan halua leimautua lapsityövoiman käyttäjiksi tai kehitysmaiden lasten tappajiksi. Perusteellisesti tuhrittua mainetta on vaikeaa, ellei mahdotonta, palauttaa. Hiljattain 60 vuotta täyttänyt ystäväni sanoi yhä jatkavansa tiedostavassa elämänvaiheessaan aloittamaansa Jaffa-appelsiinien boikotointia.
Sekä kuluttajien että yritysten etu olisi mahdollisimman pian laajentaa eettisten standardien käyttöä. Eräs sellainen on SA 8000. Sen on kehittänyt amerikkalainen Social Accountability International -järjestö, ja järjestelmä perustuu YK:n ihmisoikeuksien julistukseen, lapsen oikeuksien sopimukseen ja ILO:n työelämän perusoikeuksiin. Mikäli taas kansalliset lait ovat vaativampia, kuten esimerkiksi Suomessa ja useimmissa teollistuneissa maissa ovat, SA 8000 -järjestelmässä pitää noudattaa niitä.
SA 8000 -järjestelmään kuuluu oleellisena osana ulkopuolinen tarkastus. Puolueet-tomat kansainväliset firmat tekevät tarkastuksia tehtaisiin ja tuotantolaitoksiin. Siinä yhteydessä haastatellaan työntekijöitä, tutustutaan tuotanto-olosuhteisiin ja tarkistetaan toimintaan liittyvät dokumentit. Mikäli kaikki on kunnossa, tarkastusfirma myöntää todistuksen siitä, että kyseisen yrityksen työolot täyttävät SA 8000 -vaatimukset.
Kun tavaralla on eettisesti kestävän tuotteen takuu, kuluttajan on helpompi tehdä päätöksiä. SA 8000 -merkintä pingviinipaketin ja kaikkien muiden Nestlén tuotteiden kyljessä saattaisi jo saada minut uskomaan ihmeisiin ja Nestlén hyvään tahtoon.
Antoisia lukuhetkiä.
PS. Vuoden 2005 alusta Kumppani muuttuu kuukausilehdeksi. Kasvavien postituskulujen kattamiseksi lehden vuosikerta tulee maksulliseksi. Vuosikerta maksaa 19,50 euroa. Lisätietoja muista hinnoista lokakuun numerossa.
Ilmestynyt Kumppanissa 4/2004