Heimopäällikkö Mobutu

Michela Wrong: In the Footsteps of Mr. Kurtz: Living on the Brink of Disaster in Mobutu’s Congo, 324 s. Fourth Estate Limited, 2000.

Kun Mobutu hallitsiZairen itsenäistyessä vuonna 1960 harva tuli ajatelleeksi, että juuri Mobutu Sese Seko (1930-1997) ryhtyisi johtamaan maata, josta tuli myöhemmin Kongon demokraattinen tasavalta. Itsenäistymisen jälkeen maa ajautui kuitenkin nopeasti sisällisotaan, ja Mobutu oli vuoteen 1965 mennessä raivannut tieltään kilpailijansa kuten presidentti Kasavubun, pääministeri Lumumban ja kapinallisen Katangan maakunnan johtajan Tsomben. Ratkaisevaa oli, että suurvallat sekaantuivat sotaan ja että Mobutu onnistui nousemaan Yhdysvaltain luottomieheksi Kongon sodan aikana.

Michela Wrongin teoksessa tuodaan kaunistelemattomasti esille siirtomaa-ajan belgialaisen hallinnon epäkohdat, jotka varsinkin 1900-luvun alussa herättivät huomiota Euroopassa. Siirtomaa-aikaa leimasi kuitenkin myös poliittinen vakaus ja talouskasvu, ja osoituksena belgialaisten isäntien optimismista kirjassa on hirtehisen hauska luku kirjoittajan vierailusta mustan Afrikan ainoassa ydinreaktorilaitoksessa Kinshasan ulkopuolella. Tämä kongolaisten ylpeys on belgialaisten vuonna 1959 hankkima tutkimusreaktori, joka vielä tänäkin päivänä ihmetyttää olemassaolollaan.

Kirjassa on monia esimerkkejä korruptiosta, josta Mobutu tuli maailmalla tunnetuksi. Varsinkin kaivostuotteiden vienti piti yllä kleptokratiaksi kutsuttua valtarakennelmaa. Mobutu kehitti valtiolta varastamisen maan tavaksi ja oikeutti toimintaa julistamalla, että kohtuullinen varkaus ei ole pahasta. Wrong pyrkii kuitenkin kyseenalaistamaan väitteen, että eri puolilla maailmaa makaisi pankkitileillä miljardeja dollareita, jotka vain odottaisivat palautusta Kongoon. Rahat on ilmeisesti valtaosin kulutettu.

Wrong arvostelee johtavien länsimaiden politiikkaa kylmän sodan aikana. Rahaa syydettiin Mobutun Zairelle, vaikka hyvin tiedettiin, minne se päätyi. Mobutua pidettiin tehokkaimpana Neuvostoliiton ja Kiinan vaikutuksen torjujana, ja vasta kylmän sodan päättyminen muutti tilanteen. Mobutu kuitenkin sinnitteli hajoavan valtakuntansa johdossa aina vuoteen 1997 asti, jolloin pitkälle edennyt syöpä ja ilmeisesti myös rahojen vähäisyys pakottivat hänet antamaan periksi Laurent Kabilan johtamille kapinallisille.

Lukija saa osin myönteisen kuvan Mobutusta yksityishenkilönä, ja Mobutun tarkasteleminen perhepiirin kautta sopii hyvin, koska vallankäyttö oli henkilökeskeistä. Kirja, jonka nimi In the Footsteps of Mr. Kurz viittaa Joseph Conradin vuonna 1902 ilmestyneeseen romaaniin Pimeyden sydän, valottaa Kongon ja Afrikan poliittisia toimintamalleja ja tarkastelee samalla absurdejakin tapahtumia humoristisesti. Erityinen ansio on, että Mobutun hallinto asetetaan omalle paikalleen kansainvälisessä politiikassa. Hyvin kirjoitettu ja mukaansa tempaava kirja innostaa perehtymään aihepiiriin laajemminkin.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu