Maaseudulla väsynyt kulkija otetaan beduiinileirissä ystävällisesti vastaan. Runsaan kestityksen jälkeen hän saa yösijan ja aamulla vielä eväitä mukaansa. Vieraanvaraisuus on ehdotonta.
Kaupunkioloissakin vieras toivotetaan aina tervetulleeksi ja hänelle tarjotaan kupillinen teetä kellonajasta tai vierailun luonteesta riippumatta. Mitä makeampaa teetä valmistetaan, sitä tervetulleempi vieras on. Teenjuonti jää harvoin yhteen kupilliseen, sillä olisi epäkohteliasta kieltäytyä ottamasta lisää. Kolmannesta kupillisesta voi jo kieltäytyä.
Kanssakäyminen Lähi-idässä noudattaa tiettyjä sääntöjä ja on osa eräänlaista sosiaalista peliä, jonka säännöt myös vieraan olisi hyvä osata. On sopimatonta vastata heti myöntävästi tai liian innokkaasti, kun isäntä kysyy, jäisikö vieras aterialle. Kieltäydyttyään kerran hän voi jo myöntyä.
Vieraan velvollisuuksiin kuuluu ottaa vastaan saamansa kohteliaisuudet ja syödä kaikkia ruokia, vaikka ei haluaisikaan. Se on isännälle osoitus siitä, ettei hänen vieraanvaraisuutensa ole mennyt hukkaan. Jos vieras syö lautasen tyhjäksi, se täytetään pian uudelleen. Ruokaa on siis paras pitää vähän lautasella niin kauan kuin muut syövät. Jos vieras sen sijaan selvästi lopettaa syömisensä, ruokailu päättyy kaikilta siihen ja lautaset viedään pois. Ruokailun aikana keskustellaan yleisluontoisista asioista, kuten ruoasta ja perheestä sekä ihaillaan kotia. Politiikka ja uskonto kuuluvat aiheisiin, joita on syytä välttää.
Ruokailun aikana isännän ja vieraan on tarkoitus tutustua toisiinsa. Varsinkin liike-elämän edustajille on tärkeää luoda luottamuksellinen suhde, jota kauppojen syntyminen edellyttää. Vieraanvaraisuudella luodaan yhteishenkeä ja vältetään riitatilanteita, sillä sanotaan, että leivän ja suolan jakavat ihmiset eivät voi olla keskenään riidoissa. Kiitokseksi vieraanvaraisuudesta vieras puolestaan esittää kutsun vastavierailulle tai ainakin muistaa jälkeenpäin pienellä lahjalla tai kukkakimpulla.
Munakoisovuoka
1 munakoiso, noin 400 g
2 suurehkoa sipulia
1 dl oliiviöljyä
2 hienonnettua valkosipulinkynttä
1 tl suolaa
1/2 tl vastajauhettua mustapippuria
2 dl säilöttyjä kikherneitä
1 tlk säilöttyjä tomaatteja
2 dl vettä
1. Pane uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Pese ja kuivaa munakoiso ja leikkaa se kuorineen noin 5 cm kuutioiksi. Kuori sipulit ja leikkaa 1/2 cm paksuiksi viipaleiksi.
2. Kuumenna puolet öljystä suuressa paistinpannussa ja paista munakoisoja hyvällä lämmöllä noin 5 minuuttia koko ajan käännellen, jolloin ne ovat kevyesti ruskistuneet. Siirrä munakoisot suurehkoon uunivuokaan ja ripottele päälle hienonnetut valkosipulit, suola ja mustapippuri.
3. Lisää loput öljystä pannulle ja ruskista sipuliviipaleet keskilämmöllä kullankeltaisiksi koko ajan tasaisesti sekoittaen. Levitä ne munakoisojen päälle vuokaan.
4. Valuta ja huuhtele kikherneet. Levitä herneet ja tomaattimurska sipulien päälle ja ripottele toinen puoli suolasta ja mustapippurista pinnalle. Valuta vesi tasaisesti ruokaan ja pinnalle vähän öljyä.
5. Kypsennä ruokaa noin 40 minuuttia uunin keskitasossa. Sekoita kerran kypsentämisen aikana. Anna ruoan hautua vielä jälkilämmöllä ja jäähtyä haaleaksi tai huoneenlämpöiseksi. Tarjoa lisänä pitaleipää.
Jutussa on lainattu teosta Aura Liimatainen & Heikki Riipi: Herkkujen maailma. Suomen Lähetysseura 2001. Kirjassa on kymmeniä muita tarinoita ja reseptejä maailman maista.