Minulla on Gujaratissa ystäviä. Kun maa Luoteis-Intiassa 26.1. järisi, halusin tietenkin nopeasti tietoa tilanteesta yleensä ja heidän kohtalostaan. Nettiin siis.
Mainion ja nopean rediff.com -portaalin uutissivu ja uutislinkkisivu veivät nopeasti suurimpien intialaisten sanomalehtien oivien uutislinkkien ääreen.
Maanjäristyksen keskuksessa olleen Kutchin alueen portaalia panjokutch.com pidetään yllä Mumbaista. Sivusto kertoi kyläkohtaisesti maanjäristyksen tuhoista, hätäpuhelinnumeroista, mahdollisuuksista osallistua pelastustöihin ja lahjoittaa rahaa uhreille.
Pahoin kärsineen Ahmedabadin kaupunkiportaali oli nurin kolme päivää järistyksen jälkeen. Siitä lähtien se julkaisi normaaliin tapaan muutaman uutisen päivässä – aiheena tietenkin maanjäristyksen tuhot ja pelastustyöt.
Kartasta näkee pahimmin vaurioituneet alueet. Valokuvakertomukset paljastavat nopeasti järistyksen tuhojen koko laajuuden. Portaalin kautta kulkee myös avustuspyyntöjä paikallisiin sairaaloihin: ”sairaalat ovat avanneet komentokeskuksen, johon lääkärit ja avustusjärjestöt voivat ottaa yhteyttä ympäri vuorokauden” ja ”kaikkia Swaminarayan -liikkeen jäseniä kehotetaan auttamaan maanjäristyksen uhreja kaikin mahdollisin keinoin”.
Portaalin kautta pääsee lahjoittamaan rahaa pelastustöihin ICICI-pankkiryhmän Social Responsibility Groupin ylläpitämän hyväntekeväisyyssivun välityksellä.
Ulkopuolisille portaalin palveluista on varmasti hyötyä. Tietoa tilanteesta leviää nopeasti, halvalla ja tehokkaasti. Portaalin kautta pääsee myös nopeasti perustetuille www.indiaquakehelp.com -sivuille, jonka kautta muualla asuvat gujaratilaiset voivat kysellä sukulaistensa vointia ja sijaintia sekä lähettää heille viestejä.
Maanjäristyksen vuoksi perustetussa chatroomissa ei vielä 30.1. ollut paikalla ainuttakaan keskustelijaa, joka olisi ollut itse Gujaratissa. Yhteydet olivat poikki ja paikan päällä oli tärkeämpääkin tekemistä.
Katso myös nämä:
OneWorldin Etelä-Aasia -sivulla on linkkejä Intiassa toimiviin avustusjärjestöihin.
Yhdysvaltalaisen AID-järjestön sivulla seurataan päivä päivältä avustustöitten kehittymistä.
Disaster Mitigation Instituten sivulla kerrotaan kattavasti tietoa maanjäristyksistä ja niiden tuhoista.