Siitä on noin vuosi, kun lukion toista luokkaa aloitteleva esikoinen ilmoitti hylkäävänsä aiemmin suuresti arvostamansa älypuhelimen. Hän oli huomannut, että laite yksinkertaisesti vie liikaa hänen aikaansa. Hän sanoi sen syövän sosiaalisissa tilanteissa vuorovaikutusta – eikä hän enää pitänyt siitä.
Poika marssi Helsingin Jätkäsaaren Verkkokauppaan, ja pyysi myyjältä halvimman mahdollisen kapulan. Se maksoi 24 euroa.
Näin ovat tehneet monet muutkin, ja erityisesti nuoret. Toissa keväänä yksi helsinkiläisen lukion abiluokka vaihtoi älypuhelimet simppeliin kapulaan. Signaaleja kaipuusta rauhaan tulee eri suunnilta – koska pahimmillaan älypuhelin todellakin vie mielenrauhan.
Nuoret, jotka ehtivät elää lapsuutensa ilman älylaitteita, näkevät niiden vaikutuksen itseensä kaikkein kirkkaimmin.
Eri tutkimusten mukaan keskiverto älypuhelimen käyttäjä vilkuilee puhelintaan jopa 150–221 kertaa päivässä. Jatkuvassa puhelimen käyttämisessä on samoja piirteitä kuin peli- ja huumeriippuvuudessa.
Facebookin perustajiin kuuluva Sean Parker on myöntänyt, että Facebookista rakennettiin addiktiojärjestelmä, joka perustuu käyttäjille annosteltaviin ”dopamiinihitteihin”.
Nuoret, jotka ehtivät elää lapsuutensa ilman älylaitteita, näkevät niiden vaikutuksen itseensä kenties kaikkein kirkkaimmin. Heidän pikkusisaruksensa saivat pädin käteensä heti syntyessään – ja nyt isosisarukset ovat heistä syystäkin huolissaan.