Artikkelikuva
Vuoden maailmanparantajaksi 2022 valittiin Elisa Aaltola. Kuva: Camilla Hanhirova

Vuoden maailmanparantaja 2022: Elisa Aaltola

Voittaja julkaistiin Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 29. toukokuuta klo 14.50.

Vuoden 2021 maailmanparantajaksi on valittu tutkija, eläinfilosofi Elisa Aaltola.

”Ehdokkuuteni kertoo siitä, että ihmiset toivovat eläinten äänen nousevan yhteiskunnassa enemmän esille. Samalla tämä osoittaa, että eläinaihe on viimein nousemassa marginaalista vakavaan ja laajaan julkiseen keskusteluun. Parinkymmenen vuoden kovan työn jälkeen on hienoa nähdä tämä muutos”, Aaltola sanoo.

Kunniamaininnan saivat kaksi kärkikolmikkoon yltänyttä maailmanparantajaa: ilmastoaktivisti Ami Värtö ja Rauhanliiton toiminnanjohtaja Laura Lodenius.

Palkinto jaossa toisen kerran – keräsi lähes 80 ehdotusta

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaettiin tänä vuonna toista kertaa. Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa.

Palkinnon arvo on tuhat euroa ja sen myöntää suomalaisten kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo.

Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä 30.4.2022 asti. Ehdotuksia tuli määräaikaan mennessä yhteensä 78.

Sekä kärkikolmikon että lopullisen palkinnon saajan valitsi tuomaristo, johon kuuluivat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Liselott Lindstöm, Monihelin toiminnanjohtaja Abdirahim Husu Hussein ja rap-artisti ja kirjailija Karri ”Paleface” Miettinen. Tuomariston puheenjohtaja toimi Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen

”Ehdotuksissa korostuivat tänä vuonna ilmastoaktivismi ja eläinten oikeuksien eteen tehtävä työ. Lähdimme liikkeelle pohtimalla, mikä on omasta mielestämme ehto maailmanparantajan tittelille. Olimme yhtä mieltä siitä, että olennaista siinä on haitallisten rakenteiden purkaminen, olipa parantamisen kohde mikä tahansa”, Valtonen sanoo.

Näin raati perusteli voittajaa:

Elisa Aaltolan työ tutkijana eläinten oikeuksien parantamiseksi on merkittävää ja tulevaisuuteen katsovaa. Filosofina Aaltola on erikoistunut eläimiä koskeviin eettisiin ja moraalisiin kysymyksiin. Tutkijan työn lisäksi Aaltola on osallistunut aktiivisesti eläinten oikeuksia käsittelevään yhteiskunnalliseen keskusteluun.

Kunniamaininnan saaneita perusteltiin näin:

Ami Värtö on itähelsinkiläinen perheenäiti ja luokanopettaja, joka omalla Instagram-tilillään tekee merkittävää ilmastoaktivismia. Värtö on esimerkki tavallisen kansalaisen antamasta panoksesta yhteisen hyvän, laajemman ilmastotietoisuuden, eteen. Värtö osoittaa omilla teoillaan, että kuka tahansa voi olla vaikuttaja.

Laura Lodenius on työskennellyt maailman rauhan eteen Rauhanliitossa jo useamman vuosikymmenen ajan. Lodenius on esimerkki pitkäjänteisestä maailmanparantamisesta, joka ei pidä meteliä itsestään. Nyt jos koskaan olemme saaneet tuta, että rauha ei säily, jos sen eteen ei tehdä aktiivista rauhantyötä.

Lisätiedot:

Anni Valtonen
anni.valtonen@fingo.fi
+358 50 317 6717

Maailma kylässä -festivaalin järjestää Suomalaiset kehitysjärjestöt – Finnish Development NGOs Fingo, joka on noin 300 kehitysjärjestön kattojärjestö.Pääyhteistyökumppanit ovat ulkoministeriö, Euroopan unioni, Kirkko Helsingissä ja Maailman Kuvalehti.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu