Artikkelikuva
Brasilian alkuperäiskansaan kuuluvat naiset ompelivat kasvomaskeja myyntiin Manauksessa huhtikuussa.

Amazonian alkuperäiskansat jätetty yksin koronan torjunnassa

Brutaalit epidemiat ovat olleet kolonisaation alusta asti alkuperäiskansojen historiaa. Nyt valtaajien mukana liikkuu kuolettava COVID-19.

Kenelläkään ei ole ollut immuniteettia Covid 19 -koronavirusta vastaan, mutta jotkut väestöryhmät ja kansat ovat toisia haavoittuvaisempia.

Amazonian alkuperäiskansojen edustajajärjestöt ovat ilmaisseet huolensa nopeasti lisääntyvistä koronatartunnoista sekä koronavirukseen keskittyvän huomion suojissa lisääntyneistä valtauksista alkuperäiskansojen alueilla. Järjestöjen mukaan alueen kansallisvaltiot eivät ole toimineet tarpeeksi suojellakseen alkuperäiskansoja.

Alkuperäiskansat ovat itse toimineet aktiivisesti koronaviruksen torjunnassa. Tietoa varotoimista, karanteenista ja liikkumiskielloista levitetään yhteisöille satelliittiradioilla ja sosiaalisen median kautta. Kyläläisiä neuvotaan omilla kielillään pysymään alueillaan ja estämään suluilla ulkopuolisten vierailut.

Maitse, vesitse ja lentäen saapuvien valtaajien mukana liikkuu kuolettava COVID-19.

Sairaalahoitoa tarvitsevat potilaat pyritään viemään veneillä kaupunkia lähellä oleviin yhteyspisteisiin, mutta ei kaupunkeihin asti. Näin yritetään estää tartuntojen lisääntyminen ja siten turvata se, että on tarpeeksi ihmisiä, jotka pääsevät metsälle ja ruoan hankintaan.

Monin paikoin metsät ja vedet eivät kuitenkaan voi elättää kyläläisiä, ulkopuolisten tuomien ympäristötuhojen takia.

Lisäruoan hankkimiseen ei nyt ole rahaa, koska ei voi matkustaa kaupunkialueille myymään käsitöitä tai muita tuotteita. Reservaatteihin tarvitaan myös hygieniatuotteita.

Pandemian aikana monet ulkopuoliset ovat vallanneet tilaa reservaateista. Useille alkuperäiskansojen alueille Brasiliassa on jo ennen pandemiaa tunkeutunut yhä enemmän laittomasti niin puunhakkaajia kuin kaivuutoiminnan ja maanviljelyn harjoittajia. Valtio ei kuitenkaan ole toiminut pysäyttääkseen niitä tai estääkseen uusia valtauksia.

Brasilialaisen kansalaisjärjestö ISA:n mukaan kullankaivajat kasvattivat maaliskuussa alueitaan yli sadan jalkapallokentällisen verran yanomamien-reservaatissa Roraiman osavaltiossa.

Maitse, vesitse ja lentäen saapuvien valtaajien mukana liikkuu kuolettava COVID-19. Tämä toistuu myös muilla alueilla. Samanaikaisesti kullanhinta jatkaa nousuaan.

Epidemiat ovat olleet kolonisaation alusta asti alkuperäiskansojen historiaa.

Vapaaehtoisessa eristyksessä asuvat alkuperäiskansat ovat sekä pandemiassa että valtauksissa haavoittuvaisimpia. Lisäksi niiden alueita tavoittelevat lähetystyöntekijät.

1980-luvulla muun muassa zoé-kansasta kolmannes kuoli malariaan ja flunssaan lähetystyöntekijöiden toimien seurauksena. Brasilian vapaaehtoisessa erityksissä elävien kansojen suojelusta huolehtivan valtion viraston johtoon valittiin kuitenkin lähetystyöntekijä.

Amazonian alkuperäiskansajohtajat ovat muistuttaneet, että erilaiset epidemiat ovat olleet kolonisaation alusta asti heidän kansojensa historiaa.

Joidenkin alkuperäiskansojen väestöjakautumaan tuhkarokko ja flunssa ovat vaikuttaneet perustavasti vielä viime vuosikymmenillä. Ne ovat olleet lyhyitä ja brutaaleja iskuja.

Suuren sukulais- ja ystäväjoukon äkillisellä menetyksellä on vaikutuksia myös kollektiiviseen muistiin. Nyt myös valtaväestö joutuu kokemaan pelon immuniteetin puutteesta sekä menetyksen traagisuuden.

Koronavirus on jo aiheuttanut alkuperäiskansataustaisten kuolemia, joiden määrä kasvaa nopeasti. Tosin niitä ei useinkaan eritellä raporteissa valtaväestöstä.

Amazonian alue on harvinaisen rikas biodiversiteetiltään ja valtava hiilinielu.

Alkuperäiskansoilla on kaupungeissa myös omia terveyskeskuksiaan, joista monet ovat nyt tartuntapesäkkeitä. Kyläläisille uhkana voivat olla liikkuvat terveydenhoitoryhmät, jotka ovat jo aiheuttaneet tartuntoja sademetsäalueella.

Amazonian alkuperäiskansat ovat vuosisatojen ajan pitäneet alueen metsät ja ympäristön elinvoimaisina. Amazonian alue on harvinaisen rikas biodiversiteetiltään ja valtava hiilinielu. Se ulottuu yhdeksän valtion alueelle, lähes puolet siitä on Brasiliassa.

On huolestuttavaa, että Brasilian oikeusministeriön alainen FUNAI julkaisi viime viikolla ohjeistuksen uusista menettelyistä, joilla voitaisiin ostaa yksityiseen käyttöön laillistamista odottavat alkuperäiskansojen reservaatit. Näitä on yli kaksisataa.

Tarvitaan nopeita ja vahvoja toimia alueen alkuperäiskansojen oikeuksien suojelemiseksi. Vain näin voidaan estää kansojen raju terveyskatastrofi, mutta samalla myös loiventaa planeettamme ekokatastrofia.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu