Ompelukoneet on huollettu ja asetettu kylätalon ikkunoiden eteen Kodurin kylässä Intian Telanganan osavaltiossa. Alkamassa on kyläprojekti Amrita SeRVen kurssi, jossa naiset opettelevat ompelemaan puuvillakankaisia kuukautissuojia.
”Kuulin tästä mahdollisuudesta eilen, kun opettaja saapui kyläämme”, sanoo Dhande Veena, joka innostui ideasta ja ilmoittautui heti kurssille. Hän on pienyrittäjä, joka pyörittää omaa kioskia Kodurin halki kulkevalla kadulla.
Kurssi alkaa intialaiseen tapaan pujalla, rituaalilla, jossa pyydetään siunausta tuleville hankkeille. Paikalla on myös miehiä, mikä kertoo heidän tuestaan uudistusmieliselle hankkeelle.
Kurssin opettajana toimii 28-vuotias Rupali Kore. Hän asettaa kankaan lattialle, kaavan kankaan päälle ja vetää liidulla leikkausviivat. Samalla hän käy läpi työvaiheet.
Korelta valmistuu yksi kuukautissuoja noin 20 minuutissa. Sen jälkeen naiset alkavat työstämään omia terveyssiteitään hänen ohjauksessaan. Päivän päättyessä jokainen on saanut tehtyä ensimmäisen kuukautissuojansa ja aloittanut seuraavaa. Seuraavina päivinä ompelutahti saa rutiinin myötä vauhtia. Viiden päivän jälkeen naiset ovat saaneet valmiiksi lähes sata kuukautissuojaa.
Naiset saavat kuukautissuojat omaan käyttöönsä, mutta lisäksi tavoitteena on saada tilauksia esimerkiksi paikallisilta kouluilta, joissa suojia voisi jakaa tytöille. Samalla naiset saisivat itselleen pieniä lisätuloja.
Suuri osa Kodurissa asuvista tytöistä jää kuukautisten ajaksi pois koulusta. Kuukautisiin liittyvien tabujen vuoksi joissakin perheissä nainen ei voi tehdä ruokaa tai käsitellä juomavettä kuukautisten aikana, saati mennä temppeliin. Pahimmillaan naisten täytyy pysytellä eristyksissä muusta perheestä kuukautisten ajan.
Valtiojohto ja monet kansalaisjärjestöt tekevät työtä terveystiedon edistämiseksi niin kylissä kuin kaupungeissakin. Tarjolla on laaja joukko itsetehtyjä kuukautissuojamalleja kertakäyttöisistä ympäristöystävällisemmin toimiviin. Suurin työ onkin itse terveystiedon levittäminen.
Kurssille osallistuvat naiset ovat yksimielisiä siitä, että kun menstruaalihygieniasta tiedotetaan tarpeeksi ja naisia opetetaan käyttämään kuukautissuojia, tabu menettää vähitellen voimansa.