Vegaaninen hatsapuri (4 leipää)
Taikina
- 4 dl vettä
- 11 g kuivahiivaa
- 1 rkl sokeria
- 1 tl suolaa
- 10-11 dl vehnäjauhoja
- 50 g kasvirasvalevitettä
- 1 dl öljyä
Täyte
- 200 g vegaanista fetajuustoa
- 200 g vegaanista mozzarella
- 50 g kasvirasvalevitettä
- 2-3 tl valkoviinietikkaa
- 2 rkl ravintohiivahiutaleita tai 2 rkl vaaleaa misotahnaa
Sekoita kuivahiiva pariin desiin jauhoja ja lisää seos 42-asteiseen veteen. Lisää suola ja sokeri. Lisää jauhoja vähitellen ja vaivaa kunnolla. Lisää öljy. Vaivaa taikinaa ja lisää joukkoon sulatettu kasvirasvalevite. Valmis taikina irtoaa hyvin kulhon reunoista.
Anna taikinan kohota liinan alla vähintään tunti. Voit myös kohottaa taikinaa jääkaapissa yön yli, jolloin siitä tulee vielä maukkaampaa. Peitä tällöin taikina kelmulla ja kannella.
Valmista täyte. Georgialaisen sulguni-juuston voi korvata sekoittamalla täytteeseen puolet fetaa ja puolet mozzarellaa. Jos käytät vegaanisia juustoja, lisää tilkka valkoviinietikkaa ja juuston umamin maun vahvistamiseksi hieman ravintohiivahiutaleita tai vaaleaa misotahnaa. Raasta vegaaninen mozzarella ja murenna joukkoon feta.
Lisää sulatettu kasvirasva, viinietikka ja muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
Jaa taikina neljään osaan. Ripottele leivinpaperin päälle hieman jauhoja ja taputtele taikina pyöreäksi, halkaisijaltaan noin 20 senttimetrin levyksi. Laita neljäsosa täytteestä levyn keskelle ja kerää taikinalevyn reunat nyytiksi. Taputtele tasaiseksi pyöreäksi piiraaksi.
Paista 225 asteessa noin 20 minuuttia tai kunnes pinta on kauniin kullanruskea. Voitele kuuma hatsapuri ja pinoa sitten leipäset päällekkäin liinan alle pehmenemään. Tarjoa lämpimänä.
Pinaattitahna
- 200 g tuoretta pinaattia
- ruukku tuoretta korianteria
- 200 g saksanpähkinöitä
- 2-3 valkosipulin kynttä
- ¾ dl öljyä
- 4 tl valkoviinietikkaa
- 1 tl jauhettuja korianterin siemeniä
- 1 tl jauhettuja sarviapilan siemeniä
- ½ tl suolaa
- mustapippuria
- ripaus cayennepippuria tai kuivattua chiliä
Koristeeksi
- granaattiomenan siemeniä
- tuoretta korianteria
Kiehauta pinaatin lehdet runsaassa vedessä. Kaada siivilään ja huuhtele kylmällä vedellä. Purista pinaateista ylimääräinen vesi pois, jottei tahnasta tule vetistä.
Jauha saksanpähkinät monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella karkeaksi muruksi. Lisää pinaatti, tuore korianteri, valkosipuli, öljy, viinietikka ja mausteet, ja aja tasaiseksi massaksi. Tarkista maku. Sarviapilan siemeniä myydään yleensä etnisissä ruokakaupoissa, mutta voit valmistaa tahnan myös ilman sitä.
Laita valmis tahna ilmatiiviiseen astiaan jääkaappiin muutamaksi tunniksi tai yön yli. Muotoile palleroiksi ja koristele granaattiomenan siemenillä sekä tuoreilla yrteillä.
Punajuuritahna
- 200 g keräkaalia
- 200 g etikkapunajuuria
- 200 g saksanpähkinöitä
- 3 valkosipulin kynttä
- 1 tuore punainen chili
- 1 (puna)sipuli
- ruukku tuoretta korianteria
- 1 tl jauhettuja korianterin siemeniä
- suolaa
- valkoviinietikkaa maun mukaan
Keitä kaalinlehtiä, kunnes ne ovat pehmenneet. Valuta siivilässä ja huuhtele kylmällä vedellä. Puristele kaalista vesi pois.
Jauha kaali ja punajuuri monitoimikoneessa tai sauvasekoittimella karkeaksi massaksi. Lisää tuore korianteri, valkosipuli, hienonnettu chili ja mausteet. Lisää jauhetut saksanpähkinät ja hienonnettu sipuli ja sekoita tasaiseksi. Tarkista maku.
Laita seos kylmään maustumaan ennen tarjoilua.