• 26.4.2023

    Englannin kieli on jyrännyt Euroviisuissa, mutta tilanne saattaa olla muuttumassa: ”Suomen kannattaisi lähettää joskus saamenkielinen kappale”

    Euroviisuissa on vuosien varrella laulettu muun muassa retoromaanin, udmurtin ja samogiitin kielillä, mutta sen jälkeen kun laulukieli vapautettiin vuonna 1999, kielivalikoima on supistunut pahan kerran.

  • 23.3.2022

    Hakaristiä tutkinut professori Teivo Teivainen ei kannata hakaristikieltoa – Kansallisilla symboleilla on viestitty rajanvedosta Suomen ja Venäjän välillä

    Kansallisia symboleja tutkimalla voi avautua uudenlaisia näkökulmia historiaan, kulttuuriin ja suomalaisuuteen, sanoo Helsingin yliopiston maailmanpolitiikan professori Teivo Teivainen. Teivainen tutkii hakaristin käytön historiaa Suomessa ja työstää aiheesta kirjaa.

  • 15.3.2022

    Miten itsenäisyyttä juhlitaan Tansaniassa, Ecuadorissa ja Suomessa? – ”En kuuden vuoden jälkeenkään tiedä, miten suomalaiset viettävät itsenäisyyspäivää”

    Kysyimme Karimilta, Ghynwineltä ja Tamialta, miten itsenäisyyttä juhlitaan heidän kotimaissaan. Näkyykö kansallisylpeys ihmisissä?

  • 9.3.2022

    Kansalaisuudesta tuli kauppatavaraa: Vanuatun passi avaa ovet Eurooppaan 130 000:lla dollarilla

    Kansalaisuuden ostaminen on kiihtyvä bisnes. Yleensä tähtäimessä ei ole uusi kotimaa vaan jokin strateginen etu. Vanuatun passin suosio on räjähtänyt, sillä se avaa ovet Eurooppaan.

  • 7.3.2022

    Hoboja ja housumaijoja – Vuosisata sitten Amerikka tarjosi suomalaisnaisille taloudellista ja sosiaalista vapautta

    Naisten taivas ja miesten helvetti. Niin Amerikasta puhuttiin 1800- ja 1900-lukujen vaihteessa. Amerikkaan lähti 1870–1920 -luvuilla siirtolaiseksi noin 350 000 suomalaista. Heitä ajoi Atlantin taakse unelma paremmasta.

  • 28.2.2022

    ”Ryhmät, jotka asuvat keskuudessamme” – Kuka on kantasuomalainen?

    Kuka on suomalainen ja miten suomalaiseksi pääsee? On tärkeää, että jokainen hyväksytään kansalaiseksi, jos viranomaiset ovat jo kansalaisuuden myöntäneet, Wali Hashi kirjoittaa.

  • 23.2.2022

    Pertsaa kansallispuvussa – kannanotto perinteiden, vastuullisuuden ja suomalaisen luonnon puolesta

    Kansallispukuhiihtäjät yhdistävät ainutlaatuisen talviurheilulajin ja perinteiset käsityöt juhlistaakseen suomalaista luontosuhdetta.

  • 9.2.2022

    Ohjaaja Juho Kuosmanen ja näyttelijä Omar Abdi toivovat elokuva-alan muutosta: ”Suomessa maahanmuuttaja muuttuu suomalaiseksi vasta, kun hän saa kansainvälistä menestystä”

    Hytti nro 6:n ohjaaja Juho Kuosmanen ja Guled & Nasran pääosanäyttelijä Omar Abdi tapasivat aikoinaan Puhoksen somalikahvilassa. Menestyselokuvien jälkeen ystävät palasivat tuttuun ostoskeskukseen.

  • 9.2.2022

    Olohuone, jossa kaikki saavat olla

    Mitä on kansalaisuus? Ainakin osallisuutta, porukkaan kuulumista ja yhteisten asioiden hoitoa, Anni Valtonen kirjoittaa.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu