• 30.5.2023

    ”Mahdollisuuteni työllistyä alalla loppuisivat käytännössä siihen” – Miksi suomalaiset muusikot sensuroivat puheitaan?

    Suomessa on yksi maailman parhaista sanan- ja ilmaisunvapaustilanteista. Pelko työtilaisuuksien menettämisestä, portinvartijoiden suututtamisesta ja cancel-kulttuurista hiljentää kuitenkin musiikintekijät.

  • 3.5.2023

    Lokakampanjoita ja vakoilua – Työ palkitussa salvadorilaisessa mediassa on kuin elokuvista: ”Presidentti on kutsunut meitä rahanpesijöiksi, raiskareiksi ja jengien puolustajiksi”

    Viime vuodet ovat koetelleet menestynyttä itsenäistä salvadorilaista nettijulkaisua El Faroa. El Faro ja sen työntekijät eivät kuitenkaan luovuta. Julkaisun palkittu päätoimittaja ja perustaja Carlos Dada kertoo, millaista on toimia toimittajana maassa, jossa lehdistönvapaus heikkenee.

  • 21.4.2023

    Vikesin Anu Karvinen ”Oikeuksista on pidettävä kiinni – Kerran saavutettu voidaan menettää, niin kuin Euroopassa nähdään”

    Maailman Kuvalehden järjestöesittelypalstalla vuorossa on Viestintä- ja kehityssäätiö Vikes. Sen työtä tarvitaan, kunnes sananvapaus toteutuu kaikkialla maailmassa.

  • 4.2.2023

    Pohjoismaat ovat sananvapauden kärkijoukkoa – Viro kiilasi lehdistönvapaudessa Suomen edelle

    Maailman vapain media löytyy Norjasta. Vuoden 2022 lehdistönvapausindeksissä edellisestä vuodesta ylöspäin nousivat muun muassa Viro, Liettua, Seychellit ja Itä-Timor. Synkempään suuntaan mentiin puolestaan Hongkongissa.

  • 13.1.2023

    Albanian faktantarkistajat vallan valheiden jäljillä – ”Painostusta tulee monelta suunnalta”

    Kahdeksan faktantarkastajaa työskentelee Albanian pääkaupungin Tiranan keskustan sivukujalla olevassa toimistossa. Heidän työnsä ei miellytä vallanpitäjiä.

  • 15.12.2022

    Riippumatonta venäläismediaa johtava Ivan Kolpakov tekee työtä vihan ytimessä: ”Tehtäväni on näyttää lukijoille, mitä maamme hallitus ja armeija tekevät nimissämme naapurikansalle”

    Venäjän riippumattoman Meduza-lehden päätoimittaja Ivan Kolpakov johtaa lehteä maanpaossa Latvian Riikassa. Viestit kulkevat rintamalinjan molemmin puolin, mutta ukrainalaiset toimittajat ovat lehden tärkein tietolähde.

  • 15.12.2022

    Millaisen kuvan sinä näet maailmasta?

    Ilmassa on useita maailmanrauhaa ravistelevia ilmiöitä, jotka kytkeytyvät mediaan ja sananvapauteen. Käytämmekö sananvapauttamme niin hyvin kuin voisimme, kysyy Anni Valtonen pääkirjoituksessaan.

  • 10.8.2022

    ”Uusille sukupolville rajat on määritelty monella tapaa uudestaan”

    "Mikäli kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme yli kolme maapalloa", Karri Miettinen alias Paleface kirjoittaa.

  • 2.5.2022

    Suljettujen suiden maa: ”Meitä on valmisteltu jo pidemmän aikaa siihen, että journalismi tulee Venäjällä tiensä päähän”

    Venäjällä on kaksi kuukautta Ukrainan sodan alkamisen jälkeen lakkautettu 36 tiedotusvälinettä. Tilanteeseen tiedettiin alkaa valmistautua 2020, kun sana ”räjähdys” suositeltiin korvaamaan sanalla ”pamaus”. Nyt heitä, jotka eivät ole opetelleet uuskieltä hiljennetään ja pidätetään, kirjoittaa riippumaton venäläinen toimittaja Ivan Žilin.

  • 27.4.2022

    Nobel-palkittu toimittaja Maria Ressa: ”Kuinka paha tästä maailmasta pitää tulla, ennen kuin teknologia-alustat ryhtyvät toimeen?”

    Maineikkaan mediayhtiö Rapplerin Filippiinien Manilaan vuonna 2012 perustanut Maria Ressa on vihainen sosiaalisen median jäteille tahallisen disinformaation levittämisestä ja vastuun pakoilusta.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu