• 31.1.2024

    Syyllinen vai syntipukki – Euroopan maissa tuomitaan salakuljettajina ihmisiä, jotka erottaa muista tulijoista vain se, ettei heillä ollut rahaa maksaa matkastaan Välimeren yli

    Veneen ohjaaminen Välimeren yli voi johtaa monen vuoden vankeusrangaistukseen. Varsinaiset matkan järjestäjät eivät kuitenkaan usein edes astu veneisiin, vaan rekrytoivat niitä ohjaamaan haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä.

  • 2.1.2024

    Matkamuisto: Onnea tuova pöllökalenteri muistuttaa elämän onnekkaimmasta päivästä

    Viisautta huokuva taikaesine tarttui lukijan mukaan vaihto-opiskelijana Iso-Britanniassa.

  • 7.3.2023

    Rikossyyte haaksrikkoutuneen kumiveneen ohjaamisesta – Englannissa uuden lain mukaan pelkkä pyrkimys saapua maahan ilman tarvittavaa lupaa on rikos

    Englannin tiukentunut lainsäädäntö saattaa jatkossa viedä yhä useamman maahanmuuttajan oikeuden eteen. Viime vuonna Englantiin saapui Kanaalin yli 45 728 ihmistä.

  • 7.11.2022

    Koittaako pian malarian loppu?

    Satojatuhansia vuosittain tappava malaria saattaa pian kohdata vastustajansa. Brittiyliopistossa kehitteillä oleva rokote on osoittautunut testeissä tehokkaaksi.

  • 3.8.2022

    Kolonialismi ei jäänyt historiaan: Tiesitkö. että Euroopalla on yhä siirtomaita?

    Eurooppalaiset valtiot pitävät yhä hallussaan alueita ympäri maailmaa, joilla elää pari miljoonaa ihmistä. Miksi nuo alueet eivät ole itsenäistyneet?

  • 21.3.2022

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä

    Tuontituotekin kasvattaa energiajalanjälkeä, kun jälki lasketaan kulutusperustaisen, kauppatasoitetun, energiankulutuksen mukaan. Suomen kulutusperustainen energiajalanjälki henkeä kohden on maailman kärkeä.

  • 3.2.2022

    ”Usein hoidamme poliisin väkivallasta aiheutuneita vammoja” – Virkavallan otteet kovenevat, silti tuhannet siirtolaiset pyrkivät veneellä Ranskasta Englantiin

    Yhä useampi siirtolainen ylittää Englannin kanaalin, tai ainakin yrittää sitä. Kanaali on vienyt satojen hengen ja politiikka kovenee. Vaikeuksista huolimatta tuhannet siirtolaiset odottavat Ranskan rannikolla sopivaa hetkeä: yötä, jona ylitys tapahtuu.

  • 14.4.2021

    Ryöstösaaliita palautetaan nyt eurooppalaismuseoista koteihinsa: ”Ei ole oikein pitää hallussa esinettä, joka on hankittu erittäin moraalittomalla tavalla”

    Skotlantilainen yliopisto ilmoitti maaliskuussa palauttavansa Nigerialle veistoksen, joka kuuluu afrikkalaistaiteen arvokkaimpiin kokonaisuuksiin. Tänä vuonna myös Suomen Kansallismuseo palauttaa runsaat 2000 saamelaisesinettä saamelaisyhteisölle.

  • 26.3.2021

    Kirjeenvaihto­toveruus syventyi elämänmittaiseksi ystävyydeksi

    Kirjeen saamisessa on jännitystä, johon sähköposti ei pysty. Kirjeenvaihtotoveruus on avartanut Päivi Seppä-Lassilan ja Sue Larmourin maailmaa 1970-luvulta asti.

  • 15.2.2021

    Essee: Usko – esille vai piiloon?

    Uskonnollisuuden harjoittamista koskeva keskustelu on saanut lisää kerroksia ja kierroksia. Uskonnollisuuden näyttäminen on alkanut nivoutua yhtä tiiviimmin osaksi tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden kysymyksiä, antropologi ja toimittaja Lea Pakkanen kirjoittaa.

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu