Artikkelikuva

Vuoden maailmanparantaja -palkinto jaetaan ensimmäistä kertaa Maailma kylässä -festivaalilla: Tässä on kärkikolmikko!

Kapua-hankkeen Suvi Aarnio, Abilis-säätiö sekä Salaado Qasim ovat ehdolla Vuoden maailmanparantajaksi.

Hienoa ja häkellyttävää  – näin kuvaa olotilaansa Salaado Qasim, joka on saanut juuri tietää päässeensä Vuoden maailmanparantaja -kilpailun kärkikolmikkoon. 

”Tällaisena poikkeuksellisena vuonna on ilo kuulla, että oma toiminta on ollut jollain tavalla vaikuttavaa. On hienoa, että myös nuorten aktiivisuus nostetaan esille, sillä usein nuoria pidetään vähäpätöisempinä ihmisinä, joille tärkeintä on oppiminen, ei vaikuttaminen”, Qasim sanoo.

Qasim tunnetaan työstään nuorten parissa: hän edistää kaikentaustaisten nuorten koulutusmahdollisuuksia ja pääsyä jatko-opintoihin.

Palkinto jaetaan nyt ensimmäistä kertaa, ja sen myöntää Suomen kehitysjärjestöjen kattojärjestö Fingo. Tunnustus on tarkoitettu henkilölle, yhteisölle tai organisaatiolle, jonka toiminta on ollut merkittävää, epäitsekästä ja aktiivisesti maailmaa parantavaa. Palkinnon arvo on tuhat euroa.

”Tämä palkinto on kaiken kaikkiaan hieno idea: Suomessa on valtavasti yksilöitä ja järjestöjä, jotka tekevät jatkuvasti työtä, että maailma olisi oikeudenmukaisempi”, kommentoi kolmen kärkeen päässyt Suvi Aarnio

Aarnio on tullut tutuksi Kapua-hankkeestaan, joka on vuodesta 2006 lähtien saanut yli kolmesataa vapaaehtoista kiipeämään maailman vuorille. Samalla on kerätty rahaa kehitysyhteistyöhankkeisiin, yhteensä yli miljoonan euron edestä.

”Vaikka järjestö on perustamani ja kehittämäni, vapaaehtoiset on tehneet siitä sen mikä se nyt on. Tämä on siis kunnianosoitus heille”, Aarnio muistuttaa.

Kolmas ehdokas on Abilis-säätiö, joka rakentaa vammaisille ihmisille – erityisesti tytöille ja naisille – parempaa elämää kehittyvissä maissa. Säätiön toiminnanjohtaja Marjo Heinonen kuvailee Abiliksen toimintaa näin:

”Kun puhutaan marginalisoiduista ja köyhistä ihmisistä, kehittyvien maiden vammaiset ovat tämä ryhmä: ei toimeentuloa, apuvälineitä, eläkkeitä. Pandemioiden ja luonnonkatastrofien aikana tämä on ryhmä, joka on vaarassa jäädä kaiken avun ulkopuolelle. Abilis kanavoi tukea näille ihmisille, yhdessä heidän kanssaan, heidän tarpeistaan käsin.”

Yhteensä ehdotuksia Vuoden maailmanparantajaksi tuli 127.  Kuka tahansa saattoi ehdottaa palkittavia henkilöitä tai tahoja 16.5.2021 asti.

Sekä kärkikolmikon että lopullisen palkinnon saajan valitsee tuomaristo, johon kuuluvat presidentti Tarja Halonen, toimittaja Wali Hashi, järjestöaktiivi Tuomas Tuure, toimittaja Heikki Aittokoski ja kustantaja Jaana Airaksinen. Tuomariston puheenjohtaja on Maailman Kuvalehden päätoimittaja Anni Valtonen. Tuomas Tuure jääväsi itsensä Abilista käsitelleessä keskustelussa, koska hänellä on vahva yhteys järjestöön. 

”Ehdotusten määrä yllätti meidät positiivisesti. Vaikka käsillä ovat vaikeat ajat, on upeaa, että saamme tämän uuden palkinnon myötä syyn juhlia paremman maailman eteen tehtävää työtä”, Valtonen sanoo. 

Vuoden maailmanparantaja selviää Maailma kylässä -festivaalilla lauantaina 29. toukokuuta klo 20:30.

Nyt kun olet täällä...

... meillä on pieni pyyntö. Olemme laittaneet kaikki juttumme ilmaiseksi verkkoon, jotta mahdollisimman moni pääsisi nauttimaan korkealuokkaisesta journalismista. Lisätulot auttaisivat meitä kuitenkin tekemään entistä parempaa lehteä. Pyydämmekin, että tilaisit Maailman Kuvalehden printtiversion. Lehti on edullinen, ja samalla tuet tärkeää työtä oikeudenmukaisen maailman puolesta. Jos printti ahdistaa siksi, että maksullinen lehti on aina pakko lukea kannesta kanteen tai että sen takia pitää kaataa puita, laita läpykkä kiertoon mahdollisimman monelle ystävälle, sukulaiselle, tuntemattomalle. Pidemmittä puheitta, siirry tilaussivulle. Kiitos!

Olet nyt varjossa ""staging"". Poistu